[PDF] E. L. James (Fifty Shades of Grey) Päťdesiat odtieňov sivej

Romantický, oslobodzujúci a návykový. Svetový bestseller, ktorý trhá rekordy. Aj taký je román Päťdesiat odtieňov sivej, ktorý vás pohltí už od prvej strany. Päťdesiat odtieňov sivej je román, ktorý oslovil štyridsať miliónov žien po celom svete, pretože zverejnil ich sexuálne fantázie, vyšiel okrem iných jazykov aj po česky aj po slovensky. Kniha Fifty Shades of Grey – Päťdesiat odtieňov sivej opisuje nevyrovnaný vzťah nevinnej študentky Anastázie Steeleovej a multimilionára Christiana Greya, ktorého sexuálne preferencie ťahajú k dominancii a ovládaniu partnerky.

Pre slovenských čitateľov a čitateľky nebude pravdepodobne opis sexuálnych praktík taký šokujúci ako pre Američanky, napriek tomu román nastoľuje otázky, kam až sa dá zájsť v mene lásky. Prvý diel trilógie nedáva jednoznačnú odpoveď, rovnako ako necháva otvorené príčiny podivného správania Christiana Greya.


Románu sa celosvetovo zatiaľ predalo 40 miliónov výtlačkov. Práva na vydanie získali nakladateľstvá v 40 krajinách a štúdio Universal Pictures kúpilo práva na sfilmovanie za päť miliónov dolárov. S predajom cez 1,1 miliónov výtlačkov počas prvých jedenástich týždňov sa Fifty Shades of Grey stala najlepšie predávanou knihou všetkých čias. Táto kniha v predajnosti predbehla aj Da Vinciho kód a Harryho Pottera. Vo svete sa očakáva „Fifty Shades baby boom“, pretože sa všeobecne tvrdí, že román zdvihol záujem žien o sex.