Ako a kde stiahnuť elektronické knihy zadarmo

Knihy online, alebo elektronické knihy zadarmo sa každým rokom stávajú populárnejšie a dostupnejšie širokej verejnosti, a veľakrát by nikto by o ne nemal záujem, ak by elektronické knihy boli spoplatnené. Hoci v SR je boom elektronických kníh až na samom začiatku, napriek tomu už existuje niekoľko možností, o ktorých je dobré vedieť.

Prvou možnosťou je sťahovať alebo si prezerať knihy zadarmo, to môžete napríklad na stránkach free-ebooks.net (obmedzené na stiahnutie 5 kníh mesačne). Bezkonkurenčná je ale v tomto smere webstránka Google Books, ktorý ponúka neuveriteľné množstvo najrôznejších voľne prístupných kníh - u niektorých kníh si môžete zobraziť plný náhľad, u niektorých len čiastočný (chýba niektoré stránky) a u niektorých je náhľad na žiadosť autora zakázaný.


Druhou možnosťou je si e-knihy kúpiť. Na internete nájdete množstvo stránok, kde si môžete knihy v elektronickej podobe zakúpiť, niekedy za symbolický poplatok, takže knihu prakticky získate zadarmo.


Knihy v tlačenej podobe si môžete objednať cez internet a vyjde Vás to oveľa lacnejšie, ako keby ste si knihu jednoducho kúpili v kníhkupectve. V tomto prípade platí, čím viac kníh objednáte, tým Vás to vyjde lacnejšie.


Ako posledná možnosť zostáva nelegálne stiahnutie, ktoré je samozrejme možné na FTP serveroch a torrentom (kto chce, ten nájde). Okrem toho možno na internete nájsť aj všelijaké "fanúšikovské stránky", ktoré sa zaoberajú skenovaním klasických papierových knižiek, ktoré následne prevádzajú do rôznych formátov a ponúkajú svojim návštevníkom bezplatné stiahnutie. Hoci na týchto stránkach je možné nájsť veľké množstvo kníh od populárnych, svetovo známych autorov a v rôznych žánroch (od klasickej beletrie cez scifi a fantasy až k odborným počítačovým príručkám), obvykle sa tak deje bez súhlasu príslušného vlastníka autorských práv. Pretože - ako už bolo spomenuté - sa jedná fan stránky, knihy sú dostupné zadarmo, v rôznych formátoch, a väčšinou v zlej kvalite. Či si zvolíte túto možnosť, je to na Vás. Otázkou je, či chcete autora odmeniť za jeho prácu zakúpením knihy - alebo jednoducho nechcete.


Je dobré vedieť, že hoci sťahovanie elektronických kníh z takýchto "neoficiálnych" zdrojov je podľa autorského zákona s najväčšou pravdepodobnosťou legálne (pozri príslušnú sekcia "osobné použitie diela" autorského zákona), ich šírenie prostredníctvom týchto "neoficiálnych" stránok už legálne nie je a býva postihované .